Reparaties, advies en aanschaf

U kunt bij ons terecht voor reparaties aan al uw trommels en percussie-instrumenten. Het vervangen van (gescheurde of verouderde) trommelvellen is dagelijks werk. Dankzij onze 25 jaar ervaring duren reparaties gemiddeld maximaal 3 weken.

Met welke trommels kunt u terecht?

Djembé, Conga, Bongo, Tabla, Dawul, Tapan, Doundouns, Framedrum, Drakenboottrommel, Apinti, Darbuka, Kawana, Sjamaandrum, Landsknechttrommels zijn voor ons vertrouwde reparatie-drums. Ook voor andersoortige trommels mag u ons altijd raadplegen.

Hoe gaat het in zijn werk

Een gescheurd vel is meestal de directe aanleiding om een trommel ter reparatie bij ons aan te bieden. Het vervangen van (gescheurde of verouderde) trommelvellen is dagelijks werk, en kunnen wij zonder probleem voor u verzorgen.
Als de trommel toch ontmanteld moet worden, zullen wij deze meteen inspecteren op onderliggende of bijkomende gebreken. Veel voorkomende problemen zijn:

  • Is het touw van goede kwaliteit en de juiste maat?
  • Passen de ijzeren ringen, waar de bespanning aan vast zit, wel goed?
  • Is de houten bovenrand, waar het vel op komt wel glad, en heeft deze het juiste profiel?
  • Zitten er scheuren in het hout?

Prijzen / wat kost een reparatie ?

Reparaties zijn meestal maatwerk. Bij inname van de trommel wordt een indicatie gegeven van de noodzakelijke werkzaamheden en kosten. Er wordt een globale richtprijs afgesproken.
Prijsvoorbeeld voor het vervangen van een gescheurd djembé-vel (in de praktijk de meest voorkomende reparatie): € 99,85. Voor die prijs leveren en monteren we het vel, zetten we de ketel in de (klankverbeterende) olie en spannen we je djembé speelklaar af! Deze prijs is inclusief 21% BTW, maar exclusief eventuele verzendservice (zelf ophalen heeft de voorkeur).

Meerwerk

Veel voorkomend extra werk zijn het vervangen van slecht touw (het verticale spansysteem). Ook het vervangen van de zgn. “lusjes” (kleine knoopjes, die aan de boven- en onderringen zitten vastgemaakt) en van de ringen zelf, is regelmatig aan de orde.

Prijsindicaties voor de reparatie van een djembé

 • Vel vervangen medium-size (28-35 cm diameter): € 82,50 excl. Btw
 • Vel vervangen small-size (< 28 cm diameter): korting € 10,00 exc. Btw
 • Vel vervangen large-size (> 35 cm diameter): opslag € 10,00 excl. Btw
 • Vervangen lusjes en spantouw door A-kwaliteit spantouw: € 37,95 ex. Btw
 • Alleen tunen: € 27,50 ex. Btw.

 

Vel-keuze

Vanwege de klank werken wij in principe met natuurvellen. Meest voorkomende zijn huiden van een geit, kalf, koe of paard. Bij het kiezen van een trommelvel heeft u 3 keuze-categorieën:

  • Welke dierenhuid ?
  • Welke dikte van het vel: dun, medium (= standaard), dik ?
  • Welke manier van afwerking: met omgeslagen velrand, met een gedraaid randje (= standaard) of recht afgesneden bij de bovenring.

Alleen Tunen

Als uw trommel alleen een tune-up nodig heeft, kunnen wij dat voor u verzorgen voor ca. € 27,50 excl. Btw. Dit gaat uit van een half uur werk. Afhankelijk van de complexiteit van de drum, kan daar een  toeslag bijkomen, als het tunen meer tijd kost.

 

Onderhoud van het vel

Een natuurvel heeft in principe niet veel onderhoud nodig. Maar het moet ook niet helemaal uitdrogen. Soms kan het nodig zijn om het vel heel (!!) licht in te smeren, met bijv. Karité- ook wel Shea-butter genoemd. Mocht het vel extreem vettig zijn geworden, dan kan dat eenvoudig worden verwijderd met een zachter ontvetter, zonder water. Voorkom te allen tijde dat het vel echt nat wordt!

 

Advies en Aanschaf

Onze docenten en workshopleiders adviseren u graag over de aanschaf van een geschikt instrument. Nieuwprijzen voor een kwalitatief goede djembé liggen in Nederland momenteel rond de € 350,–. In andere West-Europese landen liggen de prijzen al snel (een stuk) hoger.

Dramé djembé

Deel dit:

Laat een reactie achter